Sterk orderboek ASML

Ondanks dat ASML geen verwachting wil afgeven voor de rest van het jaar vanwege het COVID-19 virus, blijft een schrikreactie bij beleggers uit. De koers van het aandeel beweegt met de beurs mee. De afgegeven cijfers lagen dan ook in de lijn met de al eind maart afgegeven schattingen. Daar bleek al dat ASML niet geheel immuun is voor de impact van het coronavirus. Wel is de toon van de muziek in de afgelopen twee weken iets versomberd.

In het eerste kwartaal werd een omzet behaald van 2,44 miljard euro, met een brutomarge van 45,1 procent. Ter vergelijk, begin dit jaar verwachtte ASML nog een omzet van rond 3,2 miljard euro te behalen met een brutomarge van een stevige 46 procent. Zie daar de impact van het coronavirus.

Door het virus en de daaraan verwante reis- en verzendbeperkingen heeft ASML vertraging opgelopen met het versturen van de ‘oude’ DUV machines naar klanten in onder andere de Chinese provincie Wuhan. Daarnaast zag men, geheel contrair hieraan, een versnelling van de verscheping van EUV machines (nu ze verscheept mochten worden), maar die mag ASML nog niet als omzet inboeken tot het moment waarop die machines daadwerkelijk op de locatie van de klant succesvol geïnstalleerd zijn. Dat betrof het afgelopen kwartaal twee machines. Het neemt niet weg dat het nog steeds een verbetering is ten opzichte van de eerste kwartaalcijfers 2019 toen het een omzet van 2,23 miljard euro en een brutomarge van 41,6 procent behaalde.

Maar, waar ASML eind maart nog verwachtte dat de huidige gemiste omzet in het tweede en derde kwartaal goedgemaakt zou worden, houdt men nu een slag om de arm, ondanks dat er nog geen annuleringen zijn geweest. In Veldhoven geven ze daarom even geen verwachtingen voor geheel 2020 af. Voorzichtigheid troef wat dat betreft, maar laten we eerlijk zijn, dat getuigt alleen maar van gezond verstand. In dat kader mogen we ook het al eerder aangekondigde pauzeren van het aandeleninkoopprogramma zien, ter waarde van 6 miljard euro. De kaspositie moet in deze wereldwijde crisis goed op peil blijven. Wel kan het slotdividend 2019 van 1,35 euro per aandeel er nog af en daarmee doet het bedrijf het al veel beter dan menig ander.

Nog belangrijker echter voor beleggers is het robuuste orderboek dat eind maart op 3,1 miljard euro uitkwam. Daarnaast verwacht men nog steeds 35 EUV machines te verschepen dit jaar, die per stuk 120 miljoen euro kosten. Bedenk daarbij dat die EUV machines nieuwe generatie chips afleveren voor veel 5G toepassingen, een ontwikkeling die niet meer te stuiten is. Ondanks de wat versomberde toon verwachten wij dan ook dat beleggers in ASML in de toekomst een vrolijk deuntje fluiten.

Geen dividend voor aandeelhouders Adidas

In tegenstelling tot ASML betaalt Adidas zijn aandeelhouders voorlopig geen dividend uit. Het is daarmee het zoveelste bedrijf in korte tijd dat zijn dividend verlaagt, schrapt of opschort. De Duitse sportartikelenfabrikant gaat namelijk 2,4 miljard euro lenen van de Duitse staatsbank KfW en die stelt als voorwaarde dat Adidas gedurende de looptijd van deze lening geen dividend mag uitbetalen. Daarnaast verkrijgt het een kredietlijn van 600 miljoen euro van een aantal zakenbanken waarbij ze bankiert.

Het klinkt allemaal erger dan dat het is. De netto schuld van Adidas bedroeg begin dit jaar nog geen 2 miljard euro, terwijl de huidige beurswaarde 44 miljard euro bedraagt. De aanvraag is ook niet onverwacht. Wel is het bedrag wat hoger dan de eerdere inschatting van 1-2 miljard euro. De koers van het aandeel daalt vanochtend 2 procent, maar dat geldt eveneens voor de gehele Duitse beurs, dus wat dat betreft heeft het nieuws nauwelijks impact. Dividend schrappen is niet fijn, maar Adidas krijgt hiermee wel de financiële armslag om te kunnen blijven investeren om zodoende zo goed mogelijk uit deze coronacrisis tevoorschijn te komen. Dat getuigt van goed huisvaderschap.