Auteur: Krist Plaizier Datum: 29-03-2018

Tech aandelen onder druk

Eens in de zoveel tijd draait het sentiment op de (Amerikaanse) beurs van ‘risk-on’ naar ‘risk-off’. Wanneer dit gebeurt, gaan de technologie-aandelen (die vooral genoteerd staan aan de NASDAQ) in de ramsj. In geval van een ‘risk-on’ sentiment wordt er vol lof gesproken over de forse groei van de winst en omzet (vaak 20% per jaar of meer) van de tech aandelen en worden er grote kansen toegedicht aan de disruptie die ze veroorzaken. Draait het sentiment naar ‘risk-off’ dan zijn tech aandelen ineens vreselijk duur, wordt er getwijfeld of ze die forse groei wel kunnen vasthouden en komen er geluiden naar buiten dat de marktmacht die veel technologiebedrijven opgebouwd hebben, moet worden aangepakt.

Facebook

Ruim een week geleden is het sentiment gedraaid naar ‘risk-off’. Trigger voor de draai was het bericht dat bij het sociale mediabedrijf Facebook misbruik gemaakt zou zijn van profielen van Facebookgebruikers in de verkiezingscampagne van Trump. Sindsdien is het aandeel Facebook met circa 17% gedaald. De daling van dit aandeel trok andere technologieaandelen mee naar beneden. Het standaardrepertoire wordt weer van stal gehaald. De aandelen zijn veel te duur, er wordt getwijfeld of de groei wel volgehouden kan worden en de sociale mediabedrijven tasten de privacy aan en daar moet op worden ingegrepen. Gisteren was het aandeel Amazon aan de beurt. Volgens het Witte Huis zou het bedrijf veel te weinig belasting betalen en moet het hierop aangepakt worden. Het aandeel daalde op de geruchten bijna 10%. Nadat er een ontkenning kwam uit Washington, werd het verlies beperkt tot 4,4%.

Rente daalt

Obligatiebezitters zijn blij met de verkoopgolf op de NASDAQ. De opbrengst van de aandelenverkoop wordt namelijk tijdelijk gestald in Amerikaanse staatobligaties. De vraag naar obligaties doet de koersen hiervan stijgen. De rente reageert altijd tegengesteld en daalt derhalve. Gisteren daalde de rente op Amerikaans staatspapier met een looptijd van 10 jaar naar 2,74%, het laagste niveau sinds begin februari. Ook in Europa daalt de lange rente. De Duitse tienjaarsrente bijvoorbeeld, staat vandaag op ongeveer 0,5%. Begin februari stond deze nog op 0,75%. De Duitse tienjaarsrente is dus in 2 maanden tijd met maar liefst 33% gedaald!

Waar rook is, is TomTom?

Gisteren kort voor sluiting van de beurs in Amsterdam kwam er een bericht naar buiten van Reuters dat TomTom een zakenbank in de arm genomen zou hebben om te zoeken naar een koper voor het bedrijf. In slechts enkele minuten spoot de koers van TomTom omhoog en sloot het meer dan 10% hoger. Nabeurs kwam TomTom met de gebruikelijke ontkenning. Het navigatiebedrijf zou geen financiële adviseurs de opdracht hebben gegeven om te zoeken naar potentiële kopers. Deze ontkenning sluit aan bij de eerdere berichten van TomTom. Eens in de zoveel tijd komen er geruchten in de markt dat TomTom overgenomen zal gaan worden. Maar keer op keer gaven de oprichters van het bedrijf (die samen met John de Mol de meerderheid van de aandelen bezitten) aan dat zij niet willen verkopen.

Maar wat als?

Maar het zou natuurlijk ook andersom kunnen zijn. Misschien is TomTom niet op zoek naar een koper, maar heeft een koper zich gemeld bij TomTom. De koers van het bedrijf is per saldo flink gedaald de afgelopen jaren terwijl de belangrijkste asset van het bedrijf (digitale kaarten) zeer schaars te verkrijgen is. Er zijn slechts enkele aanbieders op de wereld. Apple, waar het bedrijf mee samenwerkt, wordt regelmatig genoemd als potentiële koper. Maar ook een Aziatische autobouwer zou interesse kunnen hebben om tegenwicht te bieden aan de Duitse autofabrikanten die kaartenmaker HERE bezitten. Het zou kunnen zijn dat een serieuze potentiële koper zich heeft gemeld bij TomTom, waarop het bedrijf Deutsche Bank heeft ingeschakeld voor het inwinnen van advies over hun mogelijke opties. De beleggers die gisteren het aandeel gisteren kochten op de geruchten, denken het hunne ervan. Zij nemen hun winst en verkopen weer. Het aandeel daalt vandaag met zo’n 7%.

Gestage groei van de economie in de eurozone

Kredietbeoordelaar S&P schrijft in een rapport dat de eurozone de komende tijd een gestage groei van de economie zal kennen. Zowel de aantrekkende wereldeconomie als de sterke vraag binnen de Europese Unie zorgen hiervoor. De economie zou dit jaar met 2,3% kunnen groeien en in 2019 met 1,9%. Vorig jaar bedroeg de economische groei van de eurozone 2,5%, de sterkste in 10 jaar tijd. S&P verwacht dat de inflatie laag blijft en dat de ECB niet voor het derde kwartaal van 2019 de rente zal hoeven te verhogen.