Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 24-12-2018

The dogs of the Dow outperformen weer

Een verbluffend eenvoudige beleggingsstrategie

De beurzen staan wereldwijd in brand. Welke beleggingsstrategie u ook heeft gevolgd, het zal dit jaar geen uitmuntend resultaat opgeleverd hebben. Wellicht een mooi moment om de aandacht te vestigen op een beleggingsmethode met opmerkelijke resultaten ondanks zijn verbluffende eenvoud.

Hoe werkt het?

De methode is gebaseerd op de reeds jaren bekende Dogs of the Dow-theorie uit de Verenigde Staten. Volgens deze methode worden er aan het begin van ieder jaar tien aandelen gekocht, deel uitmakend van de Dow Jones index. Het betreft de tien aandelen met het hoogste dividendrendement. Na aankoop van deze aandelen behoeft de belegger het gehele jaar verder niets meer te doen. Een jaar later, aan het begin van het nieuwe jaar, dient de belegger zijn portefeuille te herschikken door opnieuw de tien aandelen met het hoogste dividendrendement te kopen. De kans is daarbij groot dat er een aantal aandelen gewoon in de portefeuille kunnen blijven zitten. 

Outperformance in een slecht jaar

De strategie is mooi in al zijn eenvoud. Vooraf staat reeds vast op welke datum er tot aan- en verkoop moet worden overgegaan. Ook de reden van de handeling is van te voren bepaald. Dat neemt beleggers de moeilijkste beslissingen van het beleggingsproces uit handen. De strategie heeft een stelselmatige outperformance van de index tot gevolg waar meer dan 90% van de professionals in de beleggingswereld slechts van kunnen dromen.
De afgelopen tien jaar realiseerde de strategie een rendement van gemiddeld 13,86% per jaar terwijl het rendement op de Dow Jones-index in dezelfde periode gemiddeld 13,13% per jaar bedroeg. Dit overigens inclusief herbelegde dividenden. Maar in een slecht beleggingsjaar als dit blijkt de kracht van de strategie. Waar de Dow Jones-index dit jaar op een verlies staat van 9,20% daalden de Dogs slechts met 1,50%. En dan te bedenken dat underperformer General Electric dit jaar één van de tien Dogs was.

De tien Dogs van 2018

Een portefeuille samengesteld uit hoogrenderende aandelen wordt gedomineerd door een paar sterk uit de gratie geraakte sectoren. Aandelen hebben een hoog dividendrendement omdat de koers als gevolg van impopulariteit laag is. De actuele dogs-portefeuille bestaat uit Verizon, IBM, Pfizer, ExxonMobil, Chevron, Merck, Coca-Cola, Cisco Systems, Procter & Gamble en General Electric. Hoewel deze aandelen niet allemaal bovenaan prijken op de kooplijsten van de research afdelingen van banken en effectenhuizen, zijn het wel gerenommeerde ondernemingen met een jarenlange historie van winstgevendheid. Ondernemingen die in het verleden hebben bewezen moeilijke tijden te kunnen overleven. Het dividendrendement van deze portefeuille is maar liefst 3,53%.

Geen FAANG

Over de afgelopen 10 jaar – de periode waarin de huidige bullmarket valt - leidde deze strategie dus tot een outperformance. Dat ondanks de afwezigheid van populaire FAANG-aandelen in de Dogs-strategie. Een resultaat dat beleggers in deze strategie tot tevredenheid zal stemmen. De te verrichten handelingen zijn beperkt, de transactiekosten relatief laag en bovendien vereist de strategie geen superieure kennis van de financiële markten. De strategie is immers gebaseerd op objectieve, meetbare en voor iedere belegger eenvoudig te verkrijgen gegevens. De strategie heeft waarschijnlijk slechts één nadeel. Van beleggers wordt een eigenschap vereist die niet iedereen bezit: koelbloedigheid. De belegger dient namelijk het gehele jaar – onder alle omstandigheden – met zijn vingers van zijn portefeuille af te blijven. Dat zal niet iedereen even eenvoudig afgaan!

De nieuwe Dogs

Voor geïnteresseerden, de Dogs voor het komend jaar zijn reeds bekend. Negen aandelen uit de huidige Dogs mogen blijven. Alleen General Electric moet plaats maken voor JP Morgan. Het dividendrendement van deze tien bedraagt op dit moment 3,83%. Voor Amerikaanse begrippen is dat veel. Inderdaad, geen Amazon, geen Apple, geen Alphabet, maar wel een outperformance van bijna 8%.