Auteur: Martine Hafkamp Datum: 26-10-2020

The final countdown

Met nog minder dan anderhalve week te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de final countdown begonnen en lijken beleggers wat risico van tafel te nemen. Inmiddels hebben al bijna 59 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. Dat aantal is hoger dan ‘normaal’. Bij de laatste presidentsverkiezingen gingen er in totaal 131,7 miljoen Amerikanen naar de stembus van de 231 miljoen die stemgerechtigd waren. Dat aantal zou volgens deskundigen dit keer wel eens flink hoger kunnen uitkomen en wel op zo’n 150 miljoen stemmers. Zelfs al zou dit het geval zijn dan blijft de opkomst redelijk laag ondanks de intensieve campagnes die door beide partijen worden gevoerd. Vanuit Fintessa zullen we ons niet wagen aan voorspellingen. We zullen de uitslag rustig afwachten en niet te veel op een uitkomst gokken. De vorige keer wisten alle deskundigen en opiniepeilers immers ‘zeker’ dat Hillary zou winnen. Wie het ook moge winnen, het zal gaan om nuanceverschillen.

Natuurlijk dragen de toenemende zorgen over de verspreiding van het coronavirus en de strengere maatregelen die in steeds meer Europese landen worden genomen eveneens bij aan de terughoudendheid. Dat zorgt er eveneens voor dat vooral Europese ondernemingen bij de publicatie van hun resultaten soms wat terughoudend zijn wat betreft hun verwachtingen voor de toekomst. En dat terwijl je ziet dat de langzaam heropende economieën in het Westen in het derde kwartaal bij veel bedrijven zorgen voor een herstel van de omzet en winst. Dat herstel leek sneller te gaan dan analisten hadden verwacht en dus zijn tot op heden veel cijfers beter dan verwacht. Van de bedrijven uit de S&P 500 die tot op heden de boeken hebben geopend presenteert zo’n 84 procent een hogere winst per aandeel dan waar analisten rekening mee hadden gehouden. Maar, zoals gezegd, momenteel is wereldwijd weer sprake van lockdowns en we zullen moeten afwachten wat dat met de cijfers over het vierde kwartaal zal doen. Het lijkt er wel op dat veel beursgenoteerde bedrijven beter zijn voorbereid. De tweede coronagolf was min of meer verwacht en zit dus al (deels) in de koersen verwerkt.

Ondertussen loopt de Amerikaanse lange rente op. De tienjaarsrente is in korte tijd met zo’n 35 basispunten opgelopen naar een niveau van 0,84 procent. Dat is het hoogste niveau in vier maanden tijd. In het algemeen heeft de in belegd vermogen veel grotere obligatiemarkt het altijd bij het rechte eind. Oplopende renteniveaus duiden zo bezien op een naderend economisch herstel. Amerikaanse beleggers houden ook rekening met een nieuw stimuleringsplan waardoor er heel veel extra Amerikaans schuldpapier naar de markt zal komen. Voorlopig worden ze daarin nog teleurgesteld, want hoezeer Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Mnuchin, de Republikeinse minister van Financiën, ook zeggen hun best te doen, toch heeft het er alle schijn van dat er pas na de verkiezingen een nieuw stimuleringspakket zal komen. Beide partijen lijken zich min of meer in hun loopgraven te hebben ingegraven en weinig bereid om water bij de wijn te doen. Waarschijnlijk zal ook hier het wachten op de final countdown zijn. Dan zal blijken waar het geld uit een nieuw stimuleringspakket heen zal gaan: bijvoorbeeld meer richting groene energie of meer richting de traditionele olie-industrie.