Auteur: Martine Hafkamp Datum: 06-05-2019

Trump’s wil is nog geen wet

En ja hoor, Trump liet gisteren voor de zoveelste keer in een tweet van zich horen. Dit keer waren de importtarieven die al tijden gelden voor Chinese producten het onderwerp van gesprek. Afgelopen week waren de onderhandelingsdelegaties van de Verenigde Staten en China nog in Peking bijeen en struikelden beleggers over de geruststellende woorden van de diverse beleidsbepalers uit voornamelijk Amerikaanse hoek. Deze week staat in principe hun elfde ontmoeting op de rol, dit keer in Washington, maar of die echt zal doorgaan lijkt op dit moment zeer de vraag. Het gaat Trump namelijk blijkbaar allemaal niet snel genoeg, getuige de inhoud van z’n meest recente tirade.

Tien maanden geleden heeft hij eenzijdig importheffingen ingevoerd op Chinese producten met een totale waarde van 250 miljard dollar. De hoogte van die heffing is 10 procent op 200 miljard dollar aan goederen en 25 procent op producten met een waarde van 50 miljard dollar. Hij dreigt nu vrijdag aanstaande de 10 procent te verhogen naar 25 procent. Bovendien is hij van plan om nog meer Chinese goederen te gaan belasten met een heffing van 25 procent. Het is een reactie op de wijze waarop de Chinezen onderhandelen. De westerse en de oosterse wijze van communiceren blijken mijlenver uiteen te liggen. Net als de Amerikanen denken dat zij op het punt staan overeenstemming te bereiken, komen de Chinezen met nog wat aanvullende puntjes op de proppen.

Volgens bronnen zullen hoofdonderhandelaar premier Liu He en consorten zich nu nog eens beraden over de vraag of ze deze week wel naar Washington zullen afreizen. Mochten ze besluiten dat niet te doen of hun komst uit te stellen dan lijkt de lang beloofde handelsdeal ineens veel minder dichtbij en lijkt Trump’s wil nog niet per se tot een wet te leiden. Op het eerste gezicht lijkt hij voor aandelenbeleggers het tegenovergestelde te bewerkstelligen van wat hij zegt voor ogen te hebben. Wellicht voelt hij zich gesterkt door het banenrapport van afgelopen vrijdag waaruit bleek dat het officiële werkloosheidspercentage op 3,6 procent uitkomt, het laagste getal in ongeveer 50 jaar. Kijken we echter iets verder, dan zien we dat de participatiegraad met 62,8 laag blijft en ook de stijging van het gemiddelde uurloon minder sterk was dan verwacht.

Trump beschuldigt de Fed er dan wel van dat het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken met het rentebeleid voor een rem op de economische groei en de beurzen heeft gezorgd, maar zelf kan hij er, gezien de (koers)reacties op z’n tweet, ook iets van. Net nu beleggers meer vertrouwen kregen in de economie en de aandelen gooit hij olie op het vuur van de handelsoorlog. Daarmee is vorige week in ieder geval in een keer uitgewist. Zo gaat de Chinese aandelenmarkt vandaag minimaal meer dan 5 procent onderuit, bereikte de yuan het laagste punt in bijna drie jaar tijd en staan de Amerikaanse futures fors in de min. In Europa zijn de koersreacties wat gematigder al staan hier ook minnen op de borden. Als de rook weer is opgetrokken zal ongetwijfeld blijken dat er juist koopkansen zijn ontstaan.

Sell in May? Weg ermee!

Laat u daarom niet door het minste of geringste geopolitiek gerommel uit het veld slaan, noch door het feit dat het de maand mei is. Volgens een oude beurs/tegeltjeswijsheid zou je dan immers je aandelen moeten verkopen. Of dat echt zo’n goed idee is waag ik echter te betwijfelen. Als belegger ben je gericht op de lange termijn en ben je geen speculant die probeert zo kort mogelijk op de bal te zitten. Een echte belegger karakteriseert zich door z’n positieve inborst. Als je een aandeel koopt, koop je immers het recht om als mede-eigenaar mee te delen in de toekomstige winsten van de onderneming. Als je niet verwacht dat een onderneming in de toekomst winst zal maken, heeft het weinig zin het aandeel op te pakken. Beleggers die op de lange termijn structureel rendement willen realiseren doen er daarom goed aan zich niets van deze beurswijsheid aan te trekken, maar volbelegd te zijn en te blijven. Koersfluctuaties zijn van alle tijden en maanden. Beter is het te zorgen dat je portefeuille wereldwijd gespreid is over regio’s en sectoren waardoor die bestand is tegen een stootje.