Auteur: Krist Plaizier Datum: 19-12-2019

Volgend jaar geen recessie, wel minder groei

Dat is de conclusie van een vijftal instituten met betrekking tot de economische groei in Nederland in 2020. Gisteren maakte één van de vijf, het Centraal Planbureau (CPB), de raming als laatste bekend. ABN Amro, Rabobank, ING en DNB gingen het CPB net voor. ING kwam met de gunstigste verwachting en gaat uit van een economische groei van 1,5%, ABN Amro was het somberst met 0,9%. Het CPB zit er tussenin met 1,3%. Dit jaar (2019) wordt er een economische groei van 1,7% verwacht volgens het CPB. Het zijn vooral de geijkte aanjagers van onze economie die het volgend jaar laten afweten. Zowel onze export als de bedrijfsinvesteringen laten volgend jaar een krimp zien of hoogstens marginale groei. Bij beide is dit het gevolg van de ook dit jaar veelvuldig aangehaalde onzekerheden als de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de brexit. Deze zetten ondernemers in de pauzestand met hun investeringen. Daarnaast heeft ook de PFAS- en stikstofproblematiek, een specifiek Nederlands aspect, een behoorlijke invloed op de ontwikkeling van onze economie. Zoals bekend is onze agrarische sector erg belangrijk voor onze export.

De overheidsinvesteringen blijven een onzekere factor volgend jaar. De intenties van kabinet Rutte III zijn er, maar ze krijgen de vrijgemaakte middelen maar mondjesmaat uitgegeven vanwege de krappe arbeidsmarkt. Blijft over de consumentenuitgaven. Dit onderdeel van de economie zal de groei gaan trekken volgend jaar. Het consumentenvertrouwen is hoog en we laten met zijn allen het geld rollen. Er is ook gemiddeld meer financiële ruimte bij gezinnen om meer geld uit te geven. Volgend jaar verwacht het CPB 2,1% koopkrachtgroei voor het Nederlandse volk. De koopkracht neemt toe doordat de cao-lonen stijgen (volgens het CPB met 2,8%), de belastingen verlaagd worden en de inflatie afneemt (dit jaar hadden we te maken met een hogere BTW). Nu eens kijken of de komende kerstuitgaven een mooie indicatie afgeven voor de consumentenbestedingen in 2020. De voortekenen zien er gunstig uit. PostNL kent al grote vertraging met het bezorgen van pakketjes en bij het tuincentrum wordt gevochten om de laatste kerstboom.

Straks weer koffie op het Damrak

Naar verwachting kan er in de loop van volgend jaar in Amsterdam weer gehandeld worden in aandelen van een koffiefabrikant. Dit was sinds 2013 niet meer mogelijk. Toen haalde JAB Holdings (het investeringsvehikel van de Duitse familie Reimann) DE Masterblenders 1753 van de beurs voor € 7,5 miljard. Ditzelfde JAB Holdings is nu van plan om zijn koffiebelangen in Jacobs Douwe Egberts (JDE, een fusie tussen DE Masterblenders, Jacobs Coffee en het Singaporese Super Group) en Peet’s Coffee samen te voegen en vervolgens in Amsterdam naar de effectenbeurs te brengen, alwaar ook het hoofdkantoor zal zijn gevestigd. De beursgang zal waarschijnlijk een minderheidsbelang betreffen en volgens de Financial Times zal er ongeveer € 3 miljard mee opgehaald kunnen gaan worden.

De fusie tot koffieconcern JDE Peet’s zal voor Nestlé en Starbucks een grote concurrent opleveren. Met een jaaromzet van zo’n € 7 miljard wordt het ‘t grootste beursgenoteerde koffiebedrijf. Naast JAB Holdings bezit het Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelez 26% in JDE Peet’s. Naar verluid zou Mondelez een deel van dit belang willen verkopen. Daarom wordt er nu aangestuurd op een beursgang. De koffiesector is sterk geconcentreerd de laatste jaren. Big is beautiful. JAB kocht meerderheidsbelangen in Keurig Green Mountain, Caribou, Douwe Egberts, Jacobs en Peet’s Coffee. Coca-Cola kocht het Britse Costa Coffee en Nestlé, nog steeds de grootste koffieverkoper ter wereld, kocht de supermarkttak van Starbucks en het premiummerk Blue Bottle.