Auteur: Jan Bouius Datum: 19-06-2019

Wachten op Powell

Beleggers hadden gisteren niets te klagen. Sterker nog, ze ontkurkten de champagneflessen. Nadat de beurzen in Europa aanvankelijk neerwaarts gericht waren en een klein procentje in de min stonden, was het achtereenvolgens de beurt aan Draghi en Trump om de aandelenkoersen de lucht in te jagen.

Allereerst was daar Draghi, die door middel van zijn intussen befaamde ‘management bij speech’ de beleggers weer eens verblijdde. Hij liet op het jaarlijkse forum van de ECB in Portugal weten dat de ECB extra stappen kan gaan zetten op het moment dat de economische situatie in de eurozone niet verbetert. Met name de lage inflatie en de eveneens zeer gematigde inflatieverwachtingen zijn hem een doorn in het oog. Recent is de inflatieverwachting voor de middellange termijn, de periode van 5 tot 10 jaar, teruggevallen tot onder 1,2 procent, een dieptepunt sinds dit cijfer vanaf 2003 wordt bijgehouden. Dat maakt de kans op een nieuwe (groene?) ronde kwantitatieve verruiming of een renteverlaging aanzienlijk groter.

Vervolgens kwam daar de tweet van president Trump overheen. Volgens Trump heeft hij een heel goed telefoongesprek met Xi gevoerd en zullen zij volgende week op de G20-top in Japan verder overleggen over de aanhoudende handelsoorlog. De hoop op een (tijdelijke) handelsvrede zorgde voor flinke opluchting. De Dow Jones en de Nasdaq stegen allebei met bijna 1,4 procent. De uitblinkers waren vooral bij de chipfabrikanten die uitermate gevoelig zijn voor de handelsoorlog te vinden. Niet alleen omdat China een belangrijke afzetmarkt is, maar ook omdat chips vooral in conjunctuurgevoelige producten als smartphones en auto’s worden verwerkt.

Nu is het hopen dat dat feestje vanavond niet verstoord wordt. Dan is het namelijk de beurt aan Powell om zijn stempel op de beurs te drukken. Hoogstwaarschijnlijk zal de Fed de rente nú nog niet verlagen. De markt gaat er echter wel van uit dat dat in juli wel gebeurt. Trump voert wat dat betreft dagelijks de druk op.

Intussen ziet de rentetermijnmarkt dan ook al een kans van 85 procent dat de rente in juli verlaagd wordt. Daarbij is er een kans van 20 procent dat dat een renteverlaging van zelfs 50 basispunten zal worden. Sterker nog, de kans op 100 basispunten verlaging aan het einde van het jaar wordt al zes keer hoger ingeschat dan géén renteverlaging dit jaar. Powell zal op eieren moeten lopen om niet, zoals in december, te ‘hawkish’ over te komen. Gezien de hooggespannen verwachtingen ligt de kans op een teleurstelling op de loer. Zo niet, dan kon het weleens een hele mooie zomer worden. Vergeet niet dat er (nog) heel veel geld aan de zijlijn staat. Eenieder die z’n kruit drooghoudt hoopt op de dip of is angst aangepraat door onheilsprofeten.

Het jaar voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen is meestal een goed beursjaar. Trump zal daar geen uitzondering op willen maken. De indices naderen weer hun all-time-highs. Daaraan zal hij zijn succes ongetwijfeld afmeten. Daarnaast zal hij graag een goede handelsdeal voor de Verenigde Staten willen sluiten met China. In dat laatste schuilt echter ook een gevaar. Trump was gisteren not amused, om het maar voorzichtig uit te drukken, dat Draghi de euro naar beneden praatte. Het plaatst Amerikaanse bedrijven in een lastigere concurrentiepositie. De kans is dan ook aanwezig dat als Trump de rust heeft laten wederkeren op het Chinese front, hij de confrontatie opzoekt op een ander front. Voor de Europese automobielfabrikanten geen mooi vooruitzicht. Maar goed, een gewaarschuwd mens…