Auteur: Jan Bouius Datum: 13-11-2019

Fear Of Missing Out 

Sinds de beleggers een gedeeltelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China een steeds grotere kans toedichten en het erop lijkt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op een ordentelijke wijze zal verlaten, verdwijnen de wereldwijde recessiezorgen langzamerhand naar de achtergrond. In de plaats daarvan steekt er opeens een nieuwe angst de kop op. De ‘Fear Of Missing Out’, ook wel FOMO genoemd. De afnemende recessieangst en recordjacht op de beurzen zorgen ervoor dat beleggers nu bang worden om de boot te missen.

We hebben het daarbij niet alleen over particuliere beleggers, maar ook over professionals. Dat laatste blijkt uit het recente onderzoek van de Bank of America uitgevoerd onder 230 vermogensbeheerders, die gezamenlijk USD 574 miljard onder beheer hebben. Per saldo zijn nu 53% van de beheerders positief over de groei van de wereldeconomie voor het komend jaar, terwijl dat percentage een maand geleden op slechts 31,5% lag. Een recordtoename sinds de Bank of America dit onderzoek in 1994 startte. De goede stemming zorgde er ook voor dat deze beheerders momenteel nog maar 4,2% liquiditeiten aanhouden en steeds meer in aandelen beleggen. Dat is het laagste kassaldo sinds 2013.

Gezien er slechts 6 procentpunten meer optimisten dan pessimisten zijn, kunnen we niet spreken van een overdreven hebzucht in de markt. Het zijn dus geen Gordon Gekko-achtige toestanden. Nu de industriële sector wat lijkt uit te bodemen en de bedrijfswinsten volgend jaar ook weer lijken aan te trekken, wordt men gewoonweg wat positiever. Het zou dan ook niet vreemd zijn als de aandelenmarkten de komende tijd nog een tandje bijzetten. Zeker als een handelsdeal ook nog eens bijvoorbeeld een switch van liquiditeiten en obligaties met een negatieve yield naar solide aandelen zou kunnen uitlokken.

Een soortgelijke draai van het sentiment zagen we gisteren ook bij de Duitse ZEW-index. De Duitse ondernemers kijken ten opzichte van een maand geleden een heel stuk positiever naar de toekomst. De inschatting van de huidige gang van zaken viel echter nog wel onder de verwachtingen uit, hetgeen de kans dat Duitsland morgen officieel bekend maakt dat het in een recessie verkeert alleen maar groter maakt. Maar, zoals we al eerder schreven behoeft dat nog niet zo negatief te zijn voor de aandelenbeurzen.

Over hoop en vrees gesproken, beleggers zaten gisteren in spanning te wachten of president Trump in zijn speech voor The Economic Club of New York nog enige hints zou geven over het verloop van de handelsbesprekingen. Maar ze kwamen van de koude kermis thuis. Trump houdt in deze zijn kaarten nog even voor de borst. Wel schoot hij uit zijn slof richting de Europese Unie, die in zijn ogen met zijn handelspraktijken misschien nog wel oneerlijker is dan China. Dat belooft niet veel goeds voor de Europese automobielindustrie, die hiermee het deksel op de neus lijkt te krijgen. Zeker omdat slechts een week geleden nog de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross dacht dat deze volgens hem wel eens aan de geplande invoerheffingen zouden kunnen ontkomen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ondanks dat dit het enthousiasme op Wall Street wat temperde, werden er toch nog nieuwe records door de S&P 500 (+0,2%) en de Nasdaq (+0,3%) neergezet. In Azië en Europa echter, neemt men wat gas terug.