Auteur: Martine Hafkamp Datum: 04-02-2020

May we have your votes please?

Maandag zijn in Iowa de eerste Amerikanen naar de stembus gegaan om hun voorkeur uit te spreken voor de kandidaat die het namens de Democraten tegen de zittende president moet gaan opnemen in de race naar het Witte Huis.

De uitslag laat in Iowa wegens technische problemen wat op zich wachten. In het tijdperk van digitalisering moet deze handmatig worden geverifieerd. Het is koren op de molen van Trump en consorten die de Democraten er gelijk van betichten de uitslag te willen manipuleren. Beleggers zullen de uitslagen de komende tijd wel nauwlettend in de gaten moeten houden, want binnen het Democratische kamp is er sprake van verschillende stromingen.

Trump of de democratische Biden is voor de beleggers lood om oud ijzer. Er wordt altijd gezegd dat, voor wat het waard is, de Republikeinen goed schijnen te zijn voor de beurs en de Democraten voor de economie. Democraten Sanders (en Warren) varen echter een economisch afwijkende koers. En laat die eerste onder de Democraten nu net met een sterke comeback bezig te zijn na zijn hartaanval op een vorige campagnebijeenkomst. Hij spreekt vooral jongeren aan op de hoge kosten die ze moeten maken voor gezondheidszorg en de hoge schulden die ze moesten aangaan voor hun onderwijs. Hij belooft studieschulden kwijt te schelden. Allemaal zaken die beleggers in verzekeraars, ziekenhuizen, farmacie en banken niet zullen aanspreken. Net als Trump schopt hij aan tegen het establishment, de bovenlaag die het voor het zeggen heeft in de Verenigde Staten. En veel meer dan Trump behoort hij zelf niet tot deze groep. Joe Sixpack, voor zover die teleurgesteld is in Trump want dat zijn ze lang niet allemaal, zal daardoor al snel gaan stemmen op Bernie.

Ook Wall Street is geen favoriet van Bernie. In het geval hij president wordt, kunnen de financiële markten rekenen op veel meer en strengere regelgeving. En regelgeving kost, naast flexibiliteit, vooral veel geld. Vraag dat maar aan Europese bedrijven… Je ziet nu al dat naarmate Sanders (of Warren) stijgt in de peilingen de koersen navenant (negatief) reageren. De opkomst van Sanders wordt op Wall Street als tweede oorzaak van de koersdip gezien naast het coronavirus. Belangrijk blijft echter ook wie de meerderheid in het Congres krijgt. Als we tijden van recessie buiten beschouwing laten dan zien we dat de beurzen gemiddeld 12 procent stijgen bij een gemixte regering. In tijden dat het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden dezelfde politieke kleur heeft is dat slechts 9 procent.

Business as usual bij Alphabet

Gisteren nabeurs publiceerde Alphabet de resultaten over het vierde kwartaal. De omzet kwam met 37,6 miljard dollar iets lager uit dan verwacht, maar beleggers waren vooral teleurgesteld dat de inkomsten uit advertenties met ‘slechts’ 17 procent waren toegenomen. De omzet van YouTube groeit iets minder hard dan de torenhoge verwachtingen en de advertentie-inkomsten op de zoekmachine zijn weliswaar nog zeer winstgevend, maar nemen ook iets minder stevig toe dan waarop was gerekend. De omzet die Alphabet met clouddiensten genereert bedraagt nog steeds maar 6 procent van het geheel. Beleggers zetten het aandeel daardoor nabeurs ruim vier procent lager, maar eigenlijk is dat ‘business as usual’. Vorig jaar om deze tijd daalde het aandeel 7,5 procent op minder dan verwachte resultaten en na afloop van het derde kwartaal ging er ook ongeveer 4 procent van de koers af. Beleggers zijn altijd ‘himmelhoch jauchzend’ of ‘zu Tode betrübt’.

Kijken we echter wat verder dan de neus lang is, dan zien we nog steeds een ijzersterke balans met meer dan 100 miljard dollar netto cash, een omzet die nog steeds hard stijgt en veel verborgen ‘Other Bets’ in de pijplijn. Deze kunnen goed worden gefinancierd uit de cashcow ‘Advertentieverkoop’. Daarnaast is voldoende ruimte om de aandeelhouders in de toekomst wat meer in de watten te leggen.