Datum: 04-04-2022

A bumpy ride

We hebben een turbulent kwartaal achter de rug op de financiële markten. Waar beleggers optimistisch begonnen aan het nieuwe jaar, kwam er daarna snel de klad in.

Zorgen over de steeds verder oplopende inflatie namen hand over hand toe. Beleggers waren bang voor een serie renteverhogingen door de Fed en de ECB. Inmiddels heeft de Fed de eerste verhoging van 25 basispunten al doorgevoerd en nog een aantal verhogingen, waarbij zelfs stapjes van 50 basispunten niet geschuwd worden, ligt in het verschiet. 

Bij de ECB is er nog geen besluit tot verhogen genomen, maar door de markt zijn al enkele rentestapjes aan het einde van dit jaar zijn ingeprijsd. Waar beleggers voor de acties van vooral de Fed in eerste instantie heel nerveus waren, zijn ze - nu hierover duidelijkheid is gegeven door Fed-voorzitter Powell - inmiddels gelaten over de komende renteverhogingen en kijken sommigen er zelfs naar uit.

Gaat een hogere rente wel helpen?

De inflatie blijft immers stijgen waardoor de centrale banken wel in actie moeten komen, al blijft het natuurlijk de vraag of een hogere rente gaat helpen. Van een hogere rente gaan de gestegen energie- en transportkosten immers niet naar beneden.

Beleggers konden echter, na de mededelingen van de Fed, maar kort op hun lauweren rusten, want de volgende crisis diende zich aan. De kans op een invasie van Rusland in Oekraïne nam snel toe en inmiddels is er in het land een oorlog gaande met het meeste geweld en het grootste aantal vluchtelingen in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Onzekerheid is een gruwel 

Ook hier vonden de dalingen op de markten vooral plaats in aanloop naar het feit. Onzekerheid over wat er staat te gebeuren is een gruwel voor beleggers en dan nemen ze voor de zekerheid liever eerst even wat geld van tafel. Zodra het feit daar is, als de kanonnen bulderen, is het ergste leed voor beleggers geleden en kan men weer de posities innemen. Zo is het in de geschiedenis tijdens de meeste geweldsdelicten op de wereld gegaan en dit keer lijkt dat niet anders te worden. Helemaal zeker is dit natuurlijk nog niet, de oorlog is immers nog gaande en Poetin is onvoorspelbaar.

De AEX, voor veel Nederlandse beleggers toch het meest aansprekend, kende zijn dieptepunt op 8 maart met een slotstand van 656,74 punten. Dat was een daling sinds de start van het jaar met 17,7%. Dat was gezien de omstandigheden helemaal niet vreemd. Maar inmiddels is de index weer voor een deel hersteld.

'Gered' dankzij Shell

De Amsterdamse index werd voornamelijk 'gered' door de forse koersstijging van Shell, dat dit kwartaal zijn titel ‘Koninklijke’ verloor als gevolg van de verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk. Shell was afgelopen kwartaal de grootste stijger in de AEX dankzij de forse stijging van de olieprijzen en de nog forsere stijging van de gasprijzen. 

In Europa presteerden de grotere indices vrijwel gelijk aan de AEX. Een uitzondering is de Britse FTSE 100. De Engelsen werden geholpen door het grote aantal grondstofbedrijven dat deel uitmaakt van de index. Aan de andere kant van de oceaan hielden de S&P 500 en de Dow Jones het redelijk droog. Technologiebeurs Nasdaq zag de inflatieangst weerspiegeld en ging lager het kwartaal uit. 

Weer een boeiend kwartaal voor de boeg

Het kwartaal dat nu net begonnen is zal ongetwijfeld ook weer boeiend worden. Over ongeveer twee weken start het cijferseizoen met de bedrijfscijfers over het eerste kwartaal. Spannend zal zijn wat de inflatie, de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne met de omzet en winst van bedrijven hebben gedaan.

Ook interessant is wat de diverse bestuursvoorzitters voor de rest van het jaar verwachten als ze al een uitspraak durven te doen. Het tweede kwartaal is traditioneel het kwartaal met de meeste dividenduitkeringen. Heel veel bedrijven hebben het dividend (fors) opgehoogd, dus dat is alvast een meevaller.

Ook zijn beleggers benieuwd wat het chiptekort met de cijfers van de technologie-aandelen zal doen. Zijn de afstraffingen van deze aandelen terecht of is er teveel van de koers af? Verder zullen natuurlijk de ontwikkelingen in Oekraïne de beursontwikkelingen blijven beïnvloeden. Afgelopen dinsdag kregen we al een inkijkje wat een mogelijk staakt-het-vuren met de aandelenkoersen zal doen. Het zal ongetwijfeld een kwartaal met veel koersbewegingen worden.