Datum: 27-12-2021

Aandelen de beste keuze

Momenteel heeft iedereen met vermogen te maken met de speciale omstandigheden van een rente van nul of negatief en een oplopende inflatie. Daar bovenop komt nog eens een forfaitair rendement waarvoor de fiscus je aanslaat.

Zet vermogen aan het werk

Als je dus niets doet met je vermogen en je ‘veilig’ blijft sparen, teer je in op je vermogen, zeker in koopkracht gemeten. Je moet dus je vermogen aan het werk zetten. Dat betekent dat je beheersbare risico’s moet aangaan waar een mogelijk rendement tegenover staat. Volgens de grootste vermogensbeheerder ter wereld blijven aandelen in 2022 de beste keuze. Dat stelt BlackRock in de vooruitblik voor volgend jaar. De analisten van BlackRock verwachten dat de rente in 2022 wel zal stijgen, zoals ook de Fed deze maand in de toelichting op het meest recente rentebesluit stelde.

Minder enthousiast over obligaties

Ook denkt de vermogensbeheerder dat de werkgelegenheid voorrang zal krijgen in het beleid van de Fed. Op het moment dat het tempo van de stijging van de inflatie volgend jaar zal afnemen, wat nog steeds het officiële standpunt is van de Fed, zal de centrale bank naar verwachting terughoudend zijn wat betreft de renteverhogingen. Het gevolg hiervan is dat obligatierendementen laag en zelfs negatief zullen blijven. Daarom is BlackRock voor volgend jaar minder enthousiast over het beleggen in obligaties. Niet alleen spaarders worden arm door inflatie, maar ook een belegging in obligaties zal niet voldoende inkomen kunnen genereren om inflatie de baas te blijven. 

Aandelen bieden beste bescherming tegen inflatie

Maar een voortzetting van een (iets minder) lage rente is juist goed voor aandelen. Die bieden de beste bescherming tegen inflatie. Slelecteer dan wel bedrijven met een sterke marktpositie die in staat zijn de gestegen kosten voor grondstoffen, vervoer en personeel door te berekenen aan de afnemer en die zodoende hun winsten op peil kunnen houden.

Dat laatste geldt lang niet voor alle bedrijven, dus een zorgvuldige selectie is wel vereist. Wat BlackRock betreft gaat daarbij de voorkeur uit naar aandelen uit ontwikkelde landen. Volgens BlackRock moeten we daarbij niet rekenen op rendementen zoals die dit jaar gerealiseerd zijn. De koersstijgingen zullen veel gematigder zijn. Gemiddeld verwachten vermogensbeheerders die de afgelopen week door het Financieele Dagblad gepolst zijn, volgend jaar tussen de 5 en 10% rendement te behalen.

De belangrijkste thema’s voor volgend jaar zijn, niet heel verrassend, het tempo van de afbouw van de steunprogramma’s door de centrale banken en de vraag wat de inflatie gaat doen. Of de inflatie tijdelijk is of niet, daar verschillen de diverse vermogensbeheerders over van mening, zo konden we in dezelfde krant lezen. Het eerder aangehaalde BlackRock denkt dat een hogere inflatie blijvend zal zijn. 

Regio's

Ook verschillen de diverse vermogensbeheerders van mening over de regio waar volgend jaar het rendement behaald kan worden. Opkomende markten zijn niet favoriet, maar over of we in Azië, Amerika of juist Europa moeten beleggen bestaat geen duidelijkheid. Overigens blijkt maar weer dat ook vermogensbeheerders niet over een glazen bol beschikken. Want vorig jaar was de algemene opinie dat we in China moesten wezen. Zij waren immers als eerste uit de pandemie. Achteraf blijkt echter dat China een slechte keus zou zijn geweest met een rendement van de Shanghai Composite Index van 4,4% en een Hang Seng Index in Hongkong van minus 15%.

Energie en infrastructuur favoriet

De sectoren die favoriet zijn voor volgend jaar zijn de energiesector (‘veel te goedkoop ten opzichte van de gestegen olieprijs’), de infrastructuur vanwege de vele investeringen die daar in gedaan zullen gaan worden en de bedrijven die zich bezighouden met de klimaattransitie. Met die laatste sector moeten beleggers wel voorzichtig zijn. Omdat er voor deze sector heel veel interesse is, is er ook veel geld beschikbaar om hierin te beleggen. Dit kan leiden tot bubbels en overwaardering. In de tweede helft van 2020 gebeurde dit ook al eens met deze aandelen. Afgelopen jaar hebben we kunnen zien wat daar de consequenties van kunnen zijn.

Goed gespreid

Een goed gespreide aandelenportefeuille over sectoren, regio’s en valuta met aandelen van grote, internationaal opererende concerns lijkt nog steeds de beste keuze.