Datum: 06-09-2021

Beleg als een realist

Dat de beurzen op recordniveaus staan is eigenlijk een normaal fenomeen. Dat is iets van alle tijden. Misschien gemiddeld genomen over alle jaren wel een keer per maand. De meeste tijd sta je, als je het zo bekijkt, met de beurzen 'onder water'. En toch weten aandelenkoersen en indices altijd weer door te stijgen naar nieuwe hoogten.

Hoogte is immers een absoluut getal. Het feit dat een beurs hoger staat dan bijvoorbeeld een jaar geleden betekent niet per definitie dat de beurs ook duurder is geworden. In dezelfde periode kunnen de winsten immers harder gestegen zijn dan de koersen. Ondanks het feit dat een beurs hoger staat is deze dan goedkoper geworden.

Het gaat om de toekomst; een absoluut getal zegt niets

Bovendien, bedenk dat de AEX op 100 punten ooit hoog stond. Toch steeg hij naar 200 punten. Toen stond hij hoger. Toch steeg hij door naar 300 punten, enzovoort. Wat van belang is bij beleggen is niet het verleden, maar de verwachting voor de toekomst. De toekomst- en de winstverwachtingen bepalen of het interessant is om in een beurs te beleggen.

Stel, de AEX staat op 800 punten, maar de verwachting luidt dat de winsten fors zullen stijgen, dan blijft een belegging interessant. Staat de beurs op 200 punten, maar is de verwachting dat er het komende jaar alleen verlies wordt gemaakt, dan is een ‘goedkope’ beurs niet interessant. De absolute stand zegt niets. Een beurs is relatief duur of goedkoop, ook afgezet tegen alternatieve beleggingen als vastgoed, spaargeld en obligaties.

De markt timen is echter niet te doen. Telkens uitstappen bij een nieuw record? Dat had je je portefeuille dit jaar al heel vaak kunnen liquideren in de hoop op dat je op een lager punt weer zou kunnen instappen. De S&P 500 heeft sinds de rally die begon in 2013 het hoogste aantal slotrecords uit de geschiedenis bereikt.

De duurste fout is niet belegd zijn

Denk eens aan al dat rendement wat je gemist zou hebben als je bij ieder nieuw record was uitgestapt. De duurste fout die mensen maken is het niet-belegd zijn. Alleen voel je daar de pijn in eerste instantie niet zo van. Tja, in heel veel mensen schuilt wel iets van een struisvogel…

Dat veel mensen de weg naar de aandelenmarkten blijven vinden blijkt ook uit de gezamenlijke waarde van de zogenaamde FANGMAN-aandelen. De gecombineerde marktkapitalisatie van Facebook, Apple, Nvidia, Google, Microsoft, Amazon en Netflix heeft namelijk met een waarde van 10,3 biljoen dollar eveneens een nieuw record bereikt. Waren deze techaandelen in de eerste maanden van dit jaar nog een beetje uit de gratie, nu kan het niet op lijkt het wel.

Op korte termijn behoudend

Hoewel de aandelenbomen soms tot in de hemel lijken te groeien, blijft het van belang om als belegger voor de korte termijn behoudend te zijn. En wat kort is, is per persoon verschillend. Voor de één is dat de komende drie jaar, voor de ander misschien wel de eerste vijf jaar. Dat is ook een kwestie van gemoedsrust. Met wat voor buffer voel je je comfortabel en slaap je rustig?

Een vuistregel is dat je die termijn ongeacht wat er gebeurt met je portefeuille en op de beurs, met alle gemak kan doorkomen. Als dat het geval is, dan kun je met het andere deel van je geld voor de langere termijn beleggen. Het voordeel van zo’n strategie is dat je niet, in tijden dat de beurs onverhoopt 20% daalt, hoeft te verkopen.

Beleg als een optimist

Wie spaart als een pessimist en rekening houdt met onverwachte financiële tegenvallers, kan daardoor beleggen als een optimist. Dat lijkt me een heel realistisch perspectief.