Datum: 14.09.2020

Correctie Nasdaq biedt nieuwe kansen

Anderhalve week geleden kwam er opeens een einde aan de maandenlange rally in technologiefondsen. Vanaf de coronabodem van maart was de met technologie zwaar beladen Nasdaq100-index met maar liefst met 77 procent gestegen.

Opeens volgde er ogenschijnlijk vanuit het niets een correctie. Vanaf de top daalde de index in een tijdsbestek van drie handelsdagen 11 procent. De grote vraag is of deze correctie een eerste prik is geweest in een gigantische zeepbel of slechts een gezonde daling na een ietwat overdreven koersstijging.

Dotcom-crash

Uiteraard worden er vergelijkingen gemaakt met de beruchte dotcom-crash van twintig jaar geleden. Net als toen zijn de koersen erg fors opgelopen en zijn de waarderingen torenhoog.

Maar er zijn ook verschillen. Hoewel twintig jaar geleden de topbedrijven wel degelijk winstgevend waren (Microsoft, Oracle, Cisco Systems) zat er ook erg veel lucht in de koersen. Veel aandelen waren eigenlijk niet meer dan vaten tot aan de rand gevuld met verwachtingen over een gouden toekomst. Die gouden toekomst van het internet kwam er ook, maar het duurde helaas wat langer dan verwacht.

Amazon: beleggers hadden te vroeg gelijk

Een mooi voorbeeld was Amazon. Twintig jaar geleden was het bedrijf al de grote belofte en het werd aangewezen als de toekomst in online winkelen. Het aandeel steeg in de jaren '90 al naar ongekende hoogten. Beleggers hadden het allemaal niet zo slecht gezien. Er kwam alleen even een crash tussendoor.

Tijdens het barsten van de internetluchtbel zou Amazon niet minder dan 96% van zijn waarde verliezen op de beurs. De vermetele enkeling die ondanks alles toch in het bedrijf was blijven geloven zou daar in de jaren erop rijkelijk voor worden beloond. Waar het aandeel ergens in 2001 een bodem neerzette van 6 dollar doet het tegenwoordig een slordige 3.100 dollar. Soms kun je te vroeg gelijk hebben.

Koersstijgingen komen niet uit de lucht vallen

Amazon is niet voor niets zo hard opgelopen. Net als andere techgiganten maakt het tegenwoordig enorme omzetten en winsten. Denk daarbij ook aan Apple, Microsoft, Facebook en Alphabet. De koersstijgingen van deze aandelen zijn niet zo maar uit de lucht komen vallen.

Dat is ook het grote verschil tussen twintig jaar geleden en nu. Maar, ook goede bedrijven kunnen soms te duur worden.

Goed bedrijf niet altijd hetzelfde als een goed aandeel

Of anders gezegd, een goed bedrijf is niet altijd hetzelfde als een goed aandeel. Techbedrijven werden niet alleen gezien als een digitale oplossing uit de coronacrisis, maar ook als defensieve beleggingen om de crisis goed door te komen. Veel nieuwe beleggers, aangetrokken door deze enorme koersstijgingen, deden de rest. Zo ontstond er toch een soort van zeepbel.

Technisch gezien bleken de FANG-aandelen op zeker moment 41 procent boven hun 200-daags gemiddelde te zijn uitgestegen. Dat is welhaast een schreeuw om een correctie! Die volgde.

Want vroeg of laat keren indices weer terug naar hun langetermijngemiddelde. Daarom moeten beleggers niet vreemd opkijken wanneer de huidige correctie de komende weken nog even aanhoudt.

Langetermijntrends onverminderd intact

Het beleggingsklimaat met naderende verkiezingen die niet erg geruisloos zullen verlopen - de Brexit, de spanningen tussen China en de Verenigde Staten, de economische malaise - is momenteel aan de sombere kant en daarin is een verdere, zij het beperkte, daling van de winnaars van 2020 niet uitgesloten.

Dat is geen reden voor ongerustheid, want de langetermijntrends blijven onverminderd intact.