Datum: 02-11-2020

De beurs zet zich even schrap

Beleggers dienen zich ervan te vergewissen dat het voor de koersvorming van hun assets op langere termijn vooral belangrijk is wat de economie doet en hoeveel winst de bedrijven maken. Ondanks de dip op de beurs van de afgelopen dagen lijk het er sterk op dat ze dat momenteel ook doen.

Want de reactie op het opnieuw opgelaaide virus en de nieuwe (mogelijke) lockdowns is eigenlijk vrij lauw. Die is in ieder geval niet te vergelijken met die van het afgelopen voorjaar.

Het valt nog mee

De beurs gaat wel op en neer reagerend op nieuws vanuit Washington over de kans op een nieuw steunpakket, maar ook deze bewegingen vallen eigenlijk wel mee. Een daling van 40 procent in een paar weken tijd is deze keer (nog) niet voorgekomen.

De kans dat zoiets opnieuw zal gebeuren lijkt niet zo groot. Beleggers hebben immers ondervonden dat het uiteindelijk voor de beurs als geheel wel meeviel bij de eerste uitbraak. Natuurlijk, sommige sectoren werden zwaar getroffen, maar andere sectoren bleken er juist wel bij te varen. De helpende hand van vadertje staat en de centrale banken deden ook het nodige om de koersen overeind te houden.

Beleggers hebben met virus leren leven

Zo hebben beleggers met het virus leren leven. In de Verenigde Staten is de arbeidsmarkt fors geraakt, maar is de helft van het aantal verloren banen weer ‘terug’. Opmerkelijker is de kracht van de Amerikaanse huizenmarkt. Die is booming.

De huizenprijzen blijven stijgen, kwartaal-op-kwartaal met 37% op jaarbasis! Dat is niet zo vreemd natuurlijk met deze historisch lage hypotheekrente. De huizenprijzen zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat de Amerikaan zijn huis weer als een pinautomaat is gaan zien. De prijsstijging van zijn onderkomen werd gebruikt voor een verbouwing, de aankoop van een nieuwe auto, een nieuwe boot en andere duurzame goederen.

De bedrijfsresultaten vallen tot nu toe niet tegen. De verwachtingen waren niet erg hooggespannen, maar toch. En nog belangrijker, het aantal bedrijven dat zijn verwachtingen opschroefde steeg naar een niveau dat we sinds 2001 niet meer hebben gezien. De aandelenmarkt in de Verenigde Staten werd zo in korte tijd iets minder duur. De koersen daalden en de winsten stegen.

Amerikaanse aandelen minder duur dan Europese

Inmiddels zijn Amerikaanse aandelen veel minder duur dan Europese. De koerswinstverhouding van de S&P 500 bedraagt 26 tegen 37 van de STOXX Europe 600.

Dat heeft uiteraard alles te maken met technologiebedrijven die winsten blijven maken, terwijl de overwegend oude Europese economie met zwaar getroffen sectoren (banken, verzekeraars, industrie, automobiel) voortstrompelt. Deze week zal veel duidelijk worden wanneer de Big Five uit de technologiesector hun resultaten rapporteren. Slecht zullen ze zeker niet zijn, maar voldoen ze aan de verwachtingen?

Komende week wordt in de VS nog niet direct actie verwacht van de Fed, maar een uitspraak in de richting van yield curve control zou tot de mogelijkheden behoren. De gestegen tienjaarsrente is iets waar beleggers zich wel enige zorgen over maken. Er is nog niets aan de hand, maar de trend moet niet te veel doorzetten.

Beleggers kijken verder dan tweede golf

Die rentestijging is overigens mede het gevolg van het feit dat beleggers inderdaad bezig zijn verder te kijken dan de huidige (tweede) golf van coronabesmettingen. Ook de gestegen koperprijs, hoger dan voor de corona-uitbraak dit voorjaar, duidt op een mogelijk economisch herstel in 2021, net als de sterke index voor halfgeleiders (Philadelphia Semiconductor Index).

In de westerse wereld zijn de indices voor inkoopmanagers een indicatie van een herstel van de industrie, terwijl de dienstverlening achterblijft. Dat is niet zo vreemd in deze coronatijd. De maatregelen om het virus te beteugelen raken vooral de dienstverlenende sectoren. Bij de eerste golf ging de industriële sector als eerste onderuit.

Herstel in 2021

Ondanks de onzekerheden van de verkiezingen en Covid-19 lijken beleggers verder vooruit te kijken. Beurzen lopen immers zo’n zes tot twaalf maanden vooruit op de reële economie. Volgens beleggers zal dat herstel ergens in 2021 komen.

De huidige fase van onzekerheid zal dan niet meer dan een zure appel blijken te zijn waar we even doorheen moeten bijten. Daarna volgt er waarschijnlijk een economisch herstel. De toegenomen onzekerheid in het vierde kwartaal van dit bizarre beleggingsjaar biedt beleggers zo bezien kansen om zich voor het nieuwe jaar te positioneren.

Zoals altijd gaat het leven door

Corona heeft een aantal ontwikkelingen als digitalisering, deglobalisering en een langdurig lage rente wellicht wat versneld. Maar zoals bij iedere pandemie uit de geschiedenis zal ook na deze het leven worden hervat. China ging ons hierin al voor.