Datum: 17.08.2020

Dollar niet van het wereldtoneel verdwenen

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index weer terug op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. In dezelfde periode onderging de dollar een tegengestelde beweging. ’s Werelds belangrijkste munt verloor in deze periode 11% aan waarde ten opzichte van de euro.

Valutamarkt veel groter dan aandelenmarkt

Een dergelijke daling in zo’n korte periode is op de valutamarkt opmerkelijk. De wereldwijde valutamarkt is immers met een dagelijkse handel ter grootte van 5000 miljard dollar veel groter in omvang dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Het grootste deel van deze handel vindt plaats in de Amerikaanse dollar en kan grote gevolgen hebben op de financiële markten.

Kijk bijvoorbeeld naar de koersstijging van grondstoffen uitgedrukt in dollars. De prijzen van niet alleen goud en zilver, maar van zo’n beetje alle grondstoffen liepen op. Goud zette onlangs zelfs een nieuw hoogste punt ooit neer.

Veel aandacht van analisten

De daling van de dollar heeft inmiddels de aandacht van veel analisten getrokken. Het merendeel van hen verwacht een verdere voortgang van de daling. Die mening is gebaseerd op dezelfde factoren die aan de koersval tot op heden ten grondslag lagen.

De vrees voor nieuwe lockdowns in de Verenigde Staten als gevolg van het stijgende aantal coronabesmettingen, de schade die dit voor de economie zal hebben en het ruime monetaire beleid van de centrale bank om de economie en de beurzen te ondersteunen. Het tot ongekende proporties gestegen begrotingstekort naar 3400 miljard dollar en een staatsschuld van ruim 132% van het BNP spreken evenmin in het voordeel van de dollar.

Oorzaken lijken op hun einde te lopen

Het is echter maar zeer de vraag of de dollar hiermee begonnen is aan een langdurige val. De oorzaken van de daling lijken namelijk stuk voor stuk op hun einde te lopen. Zo lijkt de toename van het aantal nieuwe besmettingen met Cofid-19 in de Verenigde Staten af te nemen en blijken de macro-economische cijfers in de VS telkens mee te vallen.

De meeste Amerikaanse ondernemingen rapporteerden tot op heden beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. Bovendien is het renteverschil tussen de Verenigde Staten en Europa door het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve fors afgenomen.

Fed peinst niet over negatieve rente

De Fed heeft meer dan eens aangegeven niet te peinzen over een negatieve rente. Een verdere renteverlaging lijkt daardoor vooralsnog niet in het verschiet te liggen. Ondertussen is het meeste positieve momentum als gevolg van het recent goedgekeurde Europese steunpakket wel in de koers van de euro verwerkt.

Daar bovenop lijkt in de Europa het aantal besmettingen weer toe te nemen. Het relatieve voordeel van de euro ten opzichte van de dollar neemt dus af.

Toevluchtsoord

Het belangrijkste is echter de rol die de dollar steeds weer speelt op de financiële markten als het lastig wordt. Historisch blijkt de dollar steevast in waarde toe te nemen zodra de stress op de beurzen stijgt. Dat was zo tijdens de kredietcrisis en dat bleek wederom tijdens de eerste fase van de uitbraak van het coronavirus.

De dollar bereikte zijn voorlopige top precies op het moment dat de beurzen wereldwijd een bodem vormden. In de daaropvolgende ontspanning op de markten nam de waarde van de dollar als vluchthaven weer af. Andere vluchthavens als goud, zilver en technologiefondsen kwamen er voor in de plaats.

Positie nog ijzersterk

Op de lange termijn zullen de enorme tekorten op de begroting en de handelsbalans de dollar ongetwijfeld parten gaan spelen. Vooralsnog is de positie van de dollar op de valutamarkt echter nog ijzersterk.

Bedenk dat een dagelijks handelstekort van 1,6 miljard dollar in het niet valt bij een dagelijkse omzet van 5000 miljard dollar op de valutamarkt. Maar liefst 88% van de dagelijkse valutahandel loopt via de dollar volgens de Bank for International Settlements (BIS).

Nu de beurzen terug zijn op het niveau van voor de uitbraak van het virus, het economisch herstel wat aan momentum begint te verliezen en in Europa de besmettingen beginnen op te lopen, is het niet uitgesloten dat de dollar zijn positie als ’s werelds meest populaire vluchthaven weldra weer zal opeisen.