
Columns
Als belegger moet je zitvlees h ...
Er zijn momenteel veel, soms tegenstrijdige, indicatoren die het er voor beleggers niet eenvoudiger op maken...
Datum: 26-09-2022
Het sentiment is uiterst somber. Sentimentsindicatoren staan op een niveau dat we sinds de crisis van 2008 niet meer hebben gezien. We worden momenteel dan ook overladen met slecht nieuws; hoge inflatie, hogere rentes, oorlog in Oekraïne, afnemende economische groei. Gezien dat feit houden de beurzen eigenlijk nog steeds redelijk stand. Een daling van ruim 16 procent voor de AEX valt tot op heden alleszins mee.
De reden hiervoor is dat er in Europa nog steeds geen echt alternatief is voor de grote berg geld die rendement zoekt. De ECB is ook niet echt aan het verkrappen zolang de aflossingen van de opgekochte obligaties nog worden herbelegd. In de Verenigde Staten is er inmiddels wel een alternatief met 4 procent voor je spaargeld bij twee jaar vast.
Dit is duidelijk meer dan het dividendrendement van veel aandelen. Maar daar (en deels ook in Europa) geldt dat veel beleggers bang zijn om de boot te missen zodra er herstel komt. Dan kan het heel snel gaan; de hoeveelheid geld die langs de zijlijn staat en het aantal shortposities zijn fors.
Vorige week was er wel opluchting over het feit dat de Fed de Federal Funds Rate conform verwachting met 75 basispunten verhoogde naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent. De door een minderheid verwachte renteverhoging met 100 basispunten kwam er immers niet en zou ook een verkeerd signaal geweest zijn.
Maar de opluchting was van korte duur. Want wat enorm tegenviel was de zogenaamde 'dot-plot'. Dit is een grafische voorstelling van hoe de beleidsmakers van de Fed verwachten dat de Federal Funds Rate zich zal ontwikkelen in de komende tijd. Volgens de verwachtingen van de centrale bankiers zal de rente in 2023 pieken op 4,6 procent. Dit is iets meer dan de 4,5 procent waar de markt op rekende. In de prognose van juni was dit nog 3,8 procent. Een renteverlaging in 2023 zit er volgens deze verwachtingen dus niet in. Zoals het er nu naar uitziet zal dat pas in 2024 het geval zijn. Financiële markten hielden daar nog geen rekening mee.
Op basis van de nieuwe 'dot-plot' moet er vandaag ingeprijsd worden dat de Fed dit jaar bij de twee resterende rentebesluiten de rente nog eens met 75 en 50 basispunten zal verhogen zodat die zal uitkomen op een range van 4,25-4,5 procent. In 2023 zal er vervolgens nog een stapje van 25 basispunten volgen waarna de rente tot in 2024 gelijk zal blijven.
Fed-voorzitter Jerome Powell liet in zijn toelichting op het besluit nog eens zijn vastberadenheid zien om de inflatie te beteugelen en de prijsstabiliteit voor Amerikaanse gezinnen en bedrijven te herstellen. Zijn standpunt tijdens de bankierbijeenkomst in Jackson Hole was nog niet veranderd.
"We zullen doorgaan met het verhogen van de rente totdat we zeker weten dat de klus is geklaard", aldus Powell. Wat de vrees voor een recessie betreft zei hij dat 'niemand weet of het beleidspad van de Fed tot een recessie zal leiden'. Wel werd de verwachte economische groei voor dit jaar fors verlaagd van 1,7 procent naar slechts 0,2 procent. In 2023 zal de groei van de Amerikaanse economie vervolgens weer voorzichtig herstellen naar 1,2 procent.
De beleidsbepalers van de Fed denken dat de inflatie pas in 2025 naar het gewenste niveau van 2 procent zal zijn gedaald. Dat zien we ook terug in de Federal Funds Rate die momenteel voor 2025 op 2,9 procent wordt geraamd. Men verwacht dat de (kern)inflatie dit jaar zal uitkomen op 5,4 procent. Eerder was dit nog 5,2 procent.
Ook de inflatieverwachting voor volgend jaar werd met 0,2 procent verhoogd naar 2,8 procent. Opvallend is dat de Fed bewust haar andere beleidsdoelstelling, die van volledige werkgelegenheid, voorlopig laat varen. Powell zei zelfs dat een oplopende werkloosheid naar 4,4 procent volgend jaar prima te vinden zolang de oververhitte arbeidsmarkt maar afkoelt. Dit percentage ligt boven de 4 procent die de Fed als evenwichtsniveau ziet voor de langere termijn.
De uitspraak dat de Fed Funds Rate desnoods verhoogd wordt tot een niveau boven de inflatie, en daar vervolgens ook nog enige tijd dient te blijven, deed beleggers huiveren. Dat zou inhouden dat er sprake zou zijn van een voor langere tijd positieve reële rente. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt.
Blijkbaar wil niemand meer terug naar het oude normaal. Idiotie. Laten we blij zijn dat het bestrijden van de inflatie ook een positieve zijde heeft. Spaarders kunnen straks misschien weer leven van hun geld en/of rendement zonder koopkracht in te leveren.