Datum: 25-04-2022

Jong geleerd, oud gedaan

Warren Edward Buffett, geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, is één van de rijkste mensen ter wereld. Zijn huidige vermogen wordt geschat op 105 miljard dollar. Het ondernemen zit bij hem in het bloed. Na de middelbare school wilde hij direct ondernemer worden. Zijn vader Howard Homan Buffett, Republikeinse afgevaardigde in het Amerikaanse parlement en voormalig eigenaar van effectenkantoor Buffett-Falk & Company, drong er echter bij Warren op aan om eerst te gaan studeren. Hij bracht twee jaar met tegenzin door op de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Daarom ging hij voor een intakegesprek naar Harvard Business School maar werd niet toegelaten vanwege zijn jonge leeftijd. 

Waardebeleggen

Na enig speurwerk kwam Warren er achter dat de auteur van één van zijn favoriete boeken, The Intelligent Investor, docent was op Columbia University. Hij schreef een brief naar auteur en docent Benjamin Graham die hem een plaats aanbood op de Columbia Business School. Benjamin Graham en David Dodd waren de grondleggers van waardebeleggen (value investing). Volgens deze theorie kun je het beste beleggen in ondergewaardeerde aandelen. Dit zijn aandelen waarbij de koers substantieel onder de intrinsieke waarde van het bedrijf ligt. Graham ziet dit als de perfecte belegging omdat de belegger meer krijgt dan wat ervoor betaald wordt.

Ook al daalt de koers verder, de aandeelhouder blijft de waarde in handen houden. Een waardebelegger laat zich dan ook niet leiden door de prijsontwikkelingen maar door de waardeontwikkeling van het bedrijf waarin belegd wordt. Buffett raakte geïntrigeerd door de deze theorie. 

Na vijf jaar al 250% rendement

Op 1 mei 1956 richtte Warren Buffett zijn eerste beleggingsfonds Buffett Associates Ltd op. Zijn beleggingsfilosofie was uiteraard gestoeld op de theorie van waardebeleggen en het fonds had dezelfde structuur als de beleggingsmaatschappij van zijn docent Graham.

Als blijk van vertrouwen in zijn beleggingsvisie stopte Buffett al zijn spaargeld in zijn eigen fonds. Na vijf jaar stond de teller al op 250% rendement. Om geen concessies te doen aan zijn visie, liquideerde Buffett zijn fonds omdat hij vond dat de markt sterk overgewaardeerd was en dat er daarom geen goede investeringsmogelijkheden meer voorhanden waren. 

Berkshire Hathaway

Met het vergaarde vermogen uit de liquidatie van zijn beleggingsfonds Buffett Associates Ltd nam Buffett belangen in bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Eén van deze investeringen betrof een deelneming in het textielbedrijf Berkshire Hathaway.

Het textielbedrijf kwam in zwaar weer terecht, zodat er fabrieken moesten worden gesloten. Met de opbrengsten hiervan werden eigen aandelen ingekocht. Toen het bestuur van de onderneming voor de aandelen van Buffett minder betaalde dan was overeengekomen, besloot Buffett de hele onderneming te kopen en het bestuur te ontslaan. 

Met de vrijgekomen middelen uit de gestaakte activiteiten kocht Buffett verzekeringsmaatschappijen waaronder National Indemnity Company en GEICO. 

760 miljard dollar

Uit de opgebouwde verzekeringsportefeuille van Berkshire Hathaway komt een voortdurende renteloze kasstroom tot stand als een resultaat van de geïncasseerde premies. Dit betreft de zogenaamde float. De vrije kasstroom wordt gebruikt om te investeren in andere bedrijven. De afgelopen zestig jaar is er op deze manier een investeringsportefeuille opgebouwd met een marktwaarde van 760 miljard dollar.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement in deze periode is uitgekomen op maar liefst 20%. En dat terwijl er tijden zijn dat groeiaandelen beter presteren en hij met z’n consistente beleid van waardebeleggen verguisd wordt. In vergelijking met het gemiddelde jaarlijkse rendement van 10% van de breed gespreide S&P 500 index is dit een ongekende prestatie. 

Met recht het Orakel van Omaha

Ondanks het feit dat er door een paar aandeelhouders voorzichtig aan de stoelpoten van Warren Buffett wordt gezaagd door erop aan te dringen dat hij terugtreedt als voorzitter van Berkshire Hathaway, mag hij met recht het orakel van Omaha worden genoemd. Want wie doet hem dit na?