Datum: 05-10-2020

Meer van hetzelfde

Op het hoogtepunt van de uitbraak van het coronavirus in maart bereikte de AEX-index het (voorlopige?) dieptepunt van dit jaar met een slotstand van 404 punten. Naar aanleiding van de versoepeling van de lockdown, de grote steunoperaties van centrale banken en overheden en de eerste tekenen van een economisch herstel steeg de index in slechts vier maanden met ruim 43% naar een voorlopige top van 581 punten in juli.

Het herstel werd grotendeels gedragen door groeiaandelen uit de technologiesector. Aandelen van bedrijven uit de oude economie zoals banken, verzekeraars, vastgoed, industriële fondsen en energiebedrijven bleven fors achter. Een tweede golf van besmettingen lijkt het ingezette economische herstel in de kiem te smoren. De AEX-index beweegt zich al twee maanden zijwaarts.

'Niets meer dan een gezonde correctie'

Nu zijn de maanden september en oktober historisch niet de beste maanden voor de beurs. De toonaangevende technologiefondsen hebben in een paar weken tijd 10% of meer ingeleverd. Volgens velen is het een daling die de inleiding vormt voor meer ellende.

De koersen zouden immers veel te ver op een economisch herstel zijn vooruitgelopen. Anderen wijzen echter op het ruime monetaire beleid van centrale banken en de meevallende resultaten van met name de grote technologiebedrijven. De recente daling zou niet meer zijn dan een gezonde correctie op een iets te enthousiaste rally.

Draai

Veel beleggers verwachten dan ook een draai van de in koers en waardering fors opgelopen groeiaandelen uit de technologiesector naar de achtergebleven waarde-aandelen uit de oude economie. Enerzijds worden de winnaars van deze crisis verhandeld tegen zeer sportieve waarderingen terwijl voormalige beurslievelingen (ING, ABN Amro, Royal Dutch Shell) voor afbraakprijzen van de hand gaan. Het is echter zeer de vraag of er op korte termijn veel verandering komt in deze situatie.

Inmiddels is namelijk het coronavirus begonnen aan een comeback. Door het oplopende aantal besmettingen vermoeden steeds meer beleggers dat er op korte termijn geen normalisatie van de economie te verwachten valt. Het is aannemelijker dat zij meer van hetzelfde kunnen verwachten op de internationale aandelenmarkten.

Populaire vluchthavens

Aandelen van ondernemingen die geen last hebben van of zelfs baat hebben bij de crisis zullen het waarschijnlijk goed blijven doen net als de populaire vluchthavens goud en staatsobligaties. Aandelen van ondernemingen uit de zogenaamde oude economie, die het vooral van een economisch herstel moeten hebben, zullen nog wel even goedkoop blijven.

De economie zal voorlopig traag blijven groeien, als ze al groeit. Centrale banken hebben al laten weten de rente nog lang laag te zullen houden. Overheden bouwen hun steun weliswaar af maar laten de economie nog niet aan haar lot over. Thuiswerken, online winkelen en entertainment aan huis dragen bij aan een versnelde digitalisering van de wereld.

Het verdeelt de economie in winnaars en verliezers van deze crisis. De winnaars zijn gemeten in absolute waardering weliswaar (erg) duur, maar afgezet tegen de alternatieven zijn ze relatief goedkoop. Zo is in historisch perspectief, ondanks de hoge koerswinstverhouding, het winstrendement afgezet tegen het rendement op obligaties aan de lage kant.

Groeiaandelen zullen toon blijven zetten

Groeiaandelen zullen de toon blijven zetten. Pas wanneer overheden de controle over het virus verliezen zullen ook de snelle groeiers aan kracht inboeten.

Wanneer er geen enkel economisch herstel meer aan de horizon gloort zullen er immers weinig winnaars overblijven. Van een dergelijke situatie gaan we niet uit.

Mooi instapmoment

Pas op het moment dat er een goed vaccin is en op grote schaal beschikbaar komt waardoor de economie normaliseert is een draai naar de oude economie te verwachten. Een correctie in technologiefondsen is dan niet uit te sluiten. Voor de lange termijn is zo’n correctie echter een mooi instapmoment omdat de digitalisering ook na deze pandemie door zal gaan.