Datum: 31.08.2020

Powell geeft zichzelf meer bewegingsruimte

De mondiale kapitaalmarkten keken uit naar de openingsspeech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Normaal komen ze bijeen in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming, maar vanwege de coronapandemie wordt de conferentie dit jaar gehouden via videoverbindingen.

Grote afwezige was de voorzitter van de Europese centrale bank, Christine Lagarde. Zij stuurde Philip Lane, de hoofdeconoom van de ECB, naar de conferentie.

Noodpakket

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de speech van Jerome Powell, zeker nu de Democraten en Republikeinen maar blijven steggelen over het invoeren van een nieuw noodpakket om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

De Fed is wat dat betreft de andere pijler die steun biedt in deze bijzondere tijden. Er was al bekend geworden dat de Fed haar beleid heeft geijkt en bijgesteld naar verluidt. Officieel stond een toelichting op dit nieuwe beleid op de agenda van de reguliere vergadering van de Fed op 16 september.

Meer aandacht voor onderkant arbeidsmarkt

Zoals verwacht mikt het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, op een inflatie die gemiddeld rond de 2% beweegt en wordt er ingezet op een sterke arbeidsmarkt. De Fed-voorzitter benoemde expliciet dat er meer aandacht zal zijn voor de onderkant van de arbeidsmarkt.

Hiermee zinspeelde hij op de hoge werkloosheid onder de zwarte gemeenschap die hard wordt geraakt door de coronacrisis. Het loslaten van de harde doelstellingen zoals het streven naar 2% inflatie en maximale werkgelegenheid zorgen ervoor dat de centrale bank een soepeler monetair beleid kan gaan voeren. Mocht de inflatie in de VS oplopen dan zal in het nieuwe monetaire beleid de rente minder snel preventief verhoogd worden. De verwachting is dan ook dat de rente voor langere tijd laag zal blijven.

Twee doelen

Waar de ECB maar één doelstelling heeft, het nastreven van een stabiel prijsniveau, heeft de Fed daarnaast ook nog de doelstelling om te streven naar maximale werkgelegenheid.

De Fed wil dit tweede mandaat meer aandacht geven in het beleid, nu de arbeidsmarkt zo sterk onder druk staat vanwege de pandemie. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt zegt de gewone burger immers meer dan de ontwikkeling van de inflatie. Voorheen streefden zowel de Fed als de ECB naar een jaarlijkse inflatie van 2%, ongeacht de stand van de economische ontwikkeling.

Flexibeler beleid

Zoals verwacht - en in dit artikel al eerder benoemd - zal de Fed deze doelstelling flexibiliseren. In goede tijden zal een inflatie van 2 tot 2,5% worden nagestreefd, in mindere tijden mag de inflatie best even iets hoger worden. Als de economie aantrekt zal normaliter ook de inflatie oplopen.

De centrale bank heeft tot taak om een te sterk oplopende inflatie te voorkomen en zal daarom de rente verhogen. Vervelend is echter dat de centrale bank hiermee de ontluikende economische groei de nek omdraait.

Daarom wil men bij de Fed voortaan meer flexibel omgaan met het verhogen van de rente. Zodoende kan de economische groei verder aantrekken en daarmee ook de arbeidsmarkt. En daarmee komt de Fed ook haar tweede doelstelling na; maximale werkgelegenheid. Het laten vieren van de teugels door de centrale bank had in eerste instantie weinig invloed op de verzwakking van de dollar. Echter, toen een dag later het stof was neergedaald, verloor de dollar terrein op de euro.