Datum: 14-03-2022

 

Rationeel handelen in onzekere tijden

De oorlog wordt op een buitengewoon agressieve wijze uitgevochten. Het doet velen terugdenken aan de lang vervolgen tijden van de Tweede Wereldoorlog. Een strijd tussen 'barbaren' en de beschaafde wereld.

De dreiging met zware wapens draagt bij aan een algemene nerveuze en sombere stemming. Het is geen stemming waarin je als belegger aandelen gaat kopen. Toch is dat waarschijnlijk nu net wat u wel zou moeten doen.

Succesvolle beleggers kijken jaren vooruit

Succesvolle beleggers kijken immers jaren vooruit. Niet wat volgende week of volgende maand gebeurt, maar wat ons over enkele jaren te wachten staat is van belang. Eens is dit conflict weer voorbij. Dan zal de economische schade bekend zijn en kan er weer vooruit gedacht worden en zullen de koersen ook weer gaan stijgen. Sterker nog, de koersen zullen al ver voor dat moment gaan stijgen. Beurzen lopen immers altijd op de gebeurtenissen vooruit.

Nu is het voor de gemiddelde particuliere en institutionele belegger niet eenvoudig om zo ver in de toekomst te kijken. Daarom is het nu vooral zaak deze moeilijke periode in ieder geval zonder al te veel kleerscheuren door te komen.

Blijf zitten; het komt weer goed

Want één ding staat wel vast, u moet als belegger blijven zitten. Uitstappen is het laatste dat u moet doen. Tenzij men om wat voor reden dan ook het geld nu nodig heeft. Iedere ervaren belegger weet dat het uiteindelijk altijd weer goed komt. De ene keer duurt het wat langer dan de andere keer, maar goedkomen doet het. Maar hoe kom je als belegger deze moeilijke periode zonder al te veel schade door?

De grootste bedreiging voor de portemonnee van ons allen is inflatie. Het meest voor de hand ligt dan ook beleggingen te zoeken die deze inflatie juist veroorzaken. Grondstoffen dus en bedrijven die het hier van moeten hebben. Het is dan ook niet vreemd dat juist mijnbouwers, agri- en energiebedrijven dit jaar (fors) in de plus staan.

Kies voor ijzersterke marktposities

Daarnaast is een keuze voor bedrijven die een ijzersterke marktpositie hebben en als gevolg daarvan in staat zijn om de gestegen kosten door te berekenen aan de afnemer of de klant. Ook dat is al maanden op de beurs terug te zien. Feitelijk zullen alle bedrijven die producten of diensten aanbieden die niet direct essentieel zijn het moeilijk krijgen. De consument heeft immers minder te besteden en wat hij wel kan uitgeven zal zijn aan zaken die hij echt nodig heeft (energie, voeding, huisvesting, etc.).

Er zijn nog een paar eenvoudige zaken die beleggers in acht zouden kunnen nemen. Denk daarbij aan valuta. Zoals zo vaak gelden ook nu de bekende valuta als populaire vluchthaven. Dat zijn vooral de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar. Men kan er van alles van vinden, maar het blijkt steeds weer te werken. Kijk naar de dollar. Die is sinds de uitbraak van het conflict opgelopen ten opzichte van de euro.

Amerikaanse aandelen doen het toch weer beter

De Amerikaanse aandelenmarkt doet het bovendien minder slecht dan bijvoorbeeld de Europese. Aan het begin van dit jaar was - niet voor het eerst - de algemene opinie dat de goedkopere Europese aandelen het beter zouden gaan doen dan de duurdere Amerikaanse aandelen. Zoals het er nu naar uitziet zal dat ook dit jaar weer niet gebeuren.

De Verenigde Staten hebben natuurlijk het voordeel dat ze verder van  het oorlogsgeweld verwijderd zijn en ook minder handel met Rusland drijven, maar het zwaarst weegt wederom de sleutelrol die de dollar speelt in de wereldeconomie. De positie van de dollar verschaft de Verenigde Staten allerlei privileges. Al was het maar dat die het land in staat stelt harde sancties richting Rusland in te stellen. Een leger hoeft er niet eens aan te pas te komen, economische sancties kunnen volstaan om het gewenste resultaat te bereiken.

Sparen zal een verliesgevende strategie zijn

Maar eerst moeten beleggers deze onzekere tijd zien door te komen. Uitstappen en uw geld op een spaarrekening zetten geeft misschien wel wat gemoedsrust, maar zal altijd een verlieslatende strategie zijn. Blijven zitten is het devies en de portefeuille zo nodig aanpassen aan de fundamenteel gewijzigde situatie.