Datum: 19-01-2024

 

Stemmen maar!

Het zal niemand zijn ontgaan: dit jaar wordt er een nieuwe Amerikaanse president gekozen. De Republikeinse voorverkiezingen gingen deze week van start in de staat Iowa.

De eerste voorverkiezing werd met overmacht gewonnen door Donald Trump. Zijn kans op een Republikeinse nominatie lijkt groot. Wanneer hij het mag opnemen tegen de zittende president Joe Biden doet zich een unieke situatie voor. Beide kandidaten voor het presidentschap zijn al eens eerder president van de Verenigde Staten geweest.

Insiders geven Trump een grote kans om straks in november aan het langste eind te trekken. Vooralsnog heeft hij ten opzichte van Biden een duidelijke voorsprong in de peilingen.

Presidential election cycle theory

Maakt het voor de beurs nu wat uit wie er straks zitting gaat nemen in het Witte Huis? De Stock Trader’s Almanac heeft dat ooit uitgezocht. Zij kwamen tot de zogenaamde presidential election cycle theory. Volgens deze theorie volgt het rendement op de beurs een redelijk voorspelbaar patroon in de vier zittingsjaren van iedere president.

De theorie gaat terug tot 1928. De eerste twee jaar van iedere president zijn doorgaans niet erg bijzonder voor beleggers. De S&P 500 rendeerde in het eerste jaar gemiddeld 8,06 procent. In het tweede jaar slechts 0,58 procent. Het derde jaar blijkt consequent het beste van de vier jaar met een gemiddeld rendement van 18,08 procent. Het vierde jaar is weer wat minder met 9,54 procent. Het gemiddelde rendement van de S&P 500 sinds 1928 bedraagt afgerond 10,8 procent.

Biden is gemiddeld

Vooralsnog kunnen de eerste drie jaar van Biden bijna naadloos gelegd worden op de gemiddelde grafiek van vier presidentsjaren sinds 1928. Het eerste jaar was misschien beter dan gemiddeld, maar het tweede jaar weer een stuk minder. Het derde jaar past precies in het plaatje. Gemiddeld is het vierde jaar goed voor een rendement van 9,5 procent. Dat moet beleggers toch vertrouwen geven.

Natuurlijk zijn er naast het fiscale beleid meer factoren van invloed op het verloop van de beurs. Het monetaire beleid van de centrale bank, oorlogen, terroristische aanslagen, inflatie, grondstofprijzen, handelsfricties met andere landen, bedrijfsresultaten, economische tegenwind en ga zo nog maar even door. Het lijkt er echter sterk op dat het fiscale beleid de laatste jaren steeds dominanter wordt. De begroting wordt in toenemende mate gebruikt om de economie en daarmee het consumentenvertrouwen te beïnvloeden.

Het maakt overigens wel uit of de president een Republikein of een Democraat is. Republikeinen rendeerden in het vierde jaar gemiddeld 4,46 procent, Democraten 12,37 procent. Interessanter wordt het verschil over de hele periode. Een investering van 1.000 dollar, alleen belegd tijdens Republikeinse presidenten, zou nu 27.400 dollar waard zijn. Alleen belegd tijdens Democratische presidenten is het resultaat echter 52.100 dollar. Dat is een behoorlijk verschil. Dezelfde 1.000 dollar zou overigens 1,43 miljoen dollar waard zijn wanneer dezelfde belegger altijd belegd was geweest!

De tweede helft van 2024

Nu is het vierde presidentsjaar gemiddeld dus goed voor een rendement van 9,54 procent. Opvallend is echter het historische patroon in dit rendement. Zo blijkt het rendement halverwege het jaar (in de zomer) een forse knik te maken. De eerste helft wordt gemiddeld met een klein verlies afgesloten. De winst wordt volledig gemaakt in de tweede helft. Dat zou het gevolg kunnen zijn van de afnemende onzekerheid naarmate de presidentsstrijd vordert. Na de zomer wordt meestal enigszins duidelijk wie de meeste kans maakt.

Feit is wel dat het startsein voor de verkiezingen al gegeven lijkt met de duivische Fed. In de Verenigde Staten wordt Powell er al van beschuldigd de campagne voor Biden te stimuleren. Een positief beurssentiment is altijd goed voor de zittende president.