Datum: 14-12-2020

Tel uit je winst

Ondanks dat de Amerikaanse centrale bank vorige week de rente ongemoeid liet, verzwakte de dollar verder. Dit is helaas voor de Europese bedrijven die veel exporteren naar de Verenigde Staten. Zij hebben momenteel te maken met een bikkelharde euro.

De huidige niveaus van de dollar voor 1 euro zijn in de afgelopen 2,5 jaar niet meer voorgekomen. Het laatste zetje naar een nog sterkere euro kwam van de inkoopmanagersindices.

Inkoopmanagers blijven optimistisch

Hoewel we hier in Europa toch duidelijk in een nieuwe ronde van lockdowns terecht zijn gekomen, blijven de Europese inkoopmanagers optimistisch over de stand van de economie. Vooral in Frankrijk en Duitsland kwamen de indices over december hoger uit dan verwacht De samengestelde inkoopmanagersindex van industrie en diensten steeg naar een stand van 49,8. Dit was in november nog 45,3.

We hebben in Europa dus nog wel te maken met een krimpende economie want een getal boven de 50 duidt pas op groei. Maar het scheelt nauwelijks. De Europese inkoopmanagers werden vooral optimistischer nu Europa op het punt staat om te beginnen met vaccineren.

Anders in de Verenigde Staten

Hoe anders is dit in de Verenigde Staten. Vorige week zijn ze daar begonnen met vaccineren, maar de inkoopmanagers in de States werden juist iets somberder. Hoewel de economische activiteit in de Verenigde Staten ook in december stevig groeide, nam het tempo iets af ten opzichte van november.

De Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 58,4 naar 55,3. De groei van de industrie in de regio van New York nam sterker af dan verwacht, zo bleek uit de gepubliceerde ‘Empire State-index’ over december. De bedrijvigheid kwam uit op een plus van 4,9 waar analisten een uitkomst van 6,2 verwachtten.

Geldpersen draaien op volle toeren

Ondertussen draaien de geldpersen van de centrale bank echter op volle toeren. In de Verenigde Staten staat de rente inmiddels rond de 0% en koopt de centrale bank maandelijks voor 80 miljard dollar aan staats- en 40 miljard dollar aan hypotheekobligaties.

Dat beleid heeft niet alleen het vermogen van beleggers in aandelen, maar ook dat van huizenbezitters fors laten stijgen. Tegen het einde van dit bizarre coronajaar baden beleggers wereldwijd in een bad van tevredenheid. Maar wat als Jerome Powell niets had gedaan?

Zoals verwacht hielden de centrale bankiers van de Fed hun kruit droog. Ondanks de snel oplopende aantallen besmettingen met het virus houdt de Amerikaanse economie zich immers beter dan verwacht. De komst van het vaccin heeft daarnaast weer enig perspectief gebracht.

Vooruitzichten beter

De vooruitzichten voor het komend jaar zijn daardoor beter geworden. Toch nemen de zorgen voor de eerst komende maanden toe. Overal gaat de economie weer deels of geheel op slot. Sinds een poosje nemen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering weer toe en de vrees voor een nieuwe economische dip ook.

De Federal Reserve had tijdens de vorige meeting al aangegeven deze ontwikkelingen op de voet te volgen en bevestigde dat nu nog maar eens. Officieel houdt de Fed het huidige aankoopbeleid nog enkele maanden aan.

Nog steeds ligt de bal nu in Washington. Niet de centrale bank, maar de Amerikaanse overheid moet met een nieuw steunpakket komen. De politici in Washington lijken er echter maar niet uit te komen en ondertussen dringt de tijd. Door niets te doen houdt de Fed de druk nog even op de ketel, wellicht tot de volgende meeting.

Niets stimulerender dan een centrale bank met diepe zakken

Ondertussen zijn de huizenprijzen in de Verenigde Staten het afgelopen jaar met 7% gestegen. De aandelenmarkten staan op recordhoogte. Hiervoor geldt hetzelfde. Niets is voor beleggers immers stimulerender dan te weten dat er een centrale bank is met diepe zakken, bereid om tegen iedere prijs assets van jou over te nemen.

En dan hebben we ook nog eens Powell, die tussen de regels door liet doorschemeren dat hij de aandelenmarkt helemaal niet zo duur vindt. Tel uit je winst…