Datum: 16-05-2022

Waarom in mei verkopen?

Na een jarenlange hausse op de beurs is het sentiment in minder dan een half jaar volledig gedraaid. De oorlog in Oekraïne, de historisch hoge inflatie, de fors oplopende rente en de vrees voor een recessie, het lijkt lang geleden dat er zo'n zware bewolking hing boven de beurzen.

Somberste niveau in meer dan 50 jaar

Het is dan ook niet vreemd dat het sentiment onder beleggers het somberste niveau in meer dan 50 jaar heeft bereikt. Of om met beurscommentator Sven Henrich te spreken: "Om de een of andere reden krijg ik tijdens mijn ritten met Uber de laatste tijd geen tips meer over aandelen en NFT's."

De meest zwartgallige scenario's worden er dezer dagen over beverige beleggers uitgestort. Beleggers hebben ook nogal wat te verstouwen de laatste tijd. Vooral de torenhoge inflatie baart zorgen. In de Verenigde Staten kwam vorige week het Consumenten Prijs Indexcijfer hoger uit dan werd verwacht, Het cijfer viel wel iets lager uit dan vorige maand, maar met 8,3 procent prijsstijging is het nog steeds erg hoog.

Hoe dan ook inflatie bestrijden

De Federal Reserve heeft meer dan eens duidelijk gemaakt deze inflatie hoe dan ook te zullen gaan bestrijden. President Joe Biden heeft eveneens aangegeven dat de inflatie omlaag moet. Hij denkt erover de door zijn voorganger Donald Trump ingestelde invoerheffingen op Chinese producten terug te draaien. De oorlog in Oekraïne, de wereldwijde logistieke problemen, de personeelstekorten en de fors gestegen prijzen van grondstoffen lijken inderdaad reden genoeg voor een voortwoekerende inflatie. Toch lijkt de vaart er bij de prijsstijgingen een beetje uit te raken. Dat kan ook niet anders.

Energieprijzen kunnen niet oneindig stijgen

Energieprijzen kunnen onmogelijk in het huidige tempo blijven stijgen. Op zeker moment treedt enige stabilisatie op. Er wordt in dit verband al gesproken van Peak Inflation. Dat wil zeggen dat de inflatie volgens een aantal analisten het hoogste punt bereikt zou hebben. Is dat realiteit of is de wens de vader van de gedachte? Nu hebben gestegen prijzen zelden de neiging weer te gaan dalen, maar het tempo van de stijging gaat na verloop van tijd wel afnemen. En daar baseren de markten zich op, niet op de absolute hoogte. Het is mogelijk dat de markten op dit moment te veel renteverhogingen door de centrale banken in prijzen.

De Federal Reserve liet in 2018 de markten geloven de rente vier keer te zullen gaan verhogen in 2019. Het werden uiteindelijk drie rentestappen en het waren geen verhogingen maar verlagingen. Nu prijzen de markten nogal wat renteverhogingen tot einde 2023 in. Zou het?

Ergste pak slaag al gehad?

Ondertussen zijn de aandelen van de halfgeleiders, de Philadelphia Semiconductor Index, hard gedaald. Maar, deze leidende index is de bredere indices de laatste weken relatief aan het outperformen. De halfgeleiders dalen minder hard dan de rest. Zouden ze hun ergste pak slaag al gehad hebben? Bedenk dat deze index ook eerder onderuit ging dan de brede markt. Technologiefondsen zijn de gebeten hond. In de Nasdaq is het gemiddelde aandeel al zo’n 50 procent gedaald. En 30 procent is zelfs al minimaal 70 procent minder waard geworden. 

Waarom in mei verkopen?

Nu lijkt de ellende nog lang niet voorbij, maar zou het grootste gedeelte van de luchtbel zo onderhand niet gebarsten zijn? Is er inmiddels niet zo veel somberheid in geprijsd dat een (bearmarket) rally op komst lijkt? Of om het bij een bekende beurswijsheid te houden: 'Waarom zou je in mei verkopen wanneer iedereen dat in april al heeft gedaan?'